Ljekari u Belgiji zaraženi koronom pozvani da nastave raditi kako ne bi došlo do kolapsa

0 0
Read Time55 Second

Doktori koji su zaraženi koronavirusom u belgijskom gradu Liježu zamoljeni su da nastave raditi kako bi se izbjegao kolaps zdravstvenog sistema.

Četvrtina zdravstvenog osoblja u Liježu zaražena je koronavirusom, a danas je deset bolnica u tom gradu od zaraženog osoblja zatražilo da nastave raditi ukoliko nemaju nikakve simptome, prenosi BBC.

Čelnik belgijskog Udruženja medicinskih sindikata, doktor Philippe Devos, za BBC je rekao da nemaju izbora ako žele spriječiti kolaps zdravstvenog sistema u roku od nekoliko dana.

Devos je istakao kako postoji rizik da bi doktori i ostalo zaraženo medicinsko osoblje mogli zaraziti pacijente te da je situacija itekako ozbiljna, ali da nemaju izbora.

Bolnice prebacuju pacijente u druge zdravstvene ustanove i otkazuju operacije koje nisu hitne. Sve to se dešava nekoliko dana nakon što je belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke najavio da se zemlja bliži “cunamiju infekcija”, dodavši kako vlasti više ne mogu kontrolisati situaciju.

Odluka u Liježu dolazi u trenucima kad se cijela Evropa bori s velikim porastom broja zaraženih koronavirusom.

Italija, koja je najteže pogođena na proljeće, zatvorila je teretane, pozorišta i bazene kako bi usporila širenje virusa.

Izvor: Klix Foto: Epa

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *